ŻYWIENIE I PIELĘGNACJA

01.05.2017

MISKI DLA PSÓW

Rodzaje misek:

  • Plastikowe, z tworzywa sztucznego – z reguły najtańsze, szybko się zużywają tracąc estetyczny wygląd, pękają. Psy często je drapią i gryzą. Trudno utrzymać je w czystości.
  • Z nierdzewnej stali – nieco droższe. Łatwo utrzymać je w czystości. Jeśli są węższe w dolnej części, mogą być łatwo przez psa przewracane, dlatego lepiej wybrać miskę z rozszerzanym spodem. Ogumowany spód (jeśli mają) zapobiega przesuwaniu się miski.
  • Ceramiczne – ciężkie, stabilne, łatwe do utrzymania czystości. Wadą jest pękanie i stłuczenie w razie upadku. Może się na nich również zbierać osad z wody.
  • Na stojakach - najczęściej stalowe, dla większych psów, które nie muszą się schylać i dzięki temu mogą wygodnie jeść i pić.
  • Głębokie i wąskie dla psów z długimi uszami.
  • Podróżne składane – najczęściej z tworzywa sztucznego lub nylonu. Do pojenia psa dobrze sprawdzają się pojemniki na wodę połączone ze składaną miską-korytkiem, gdzie łatwo wlać wodę bezpośrednio z pojemnika.
  • W formie automatycznego karmnika - można nastawić karmienie na określone pory - miska otwiera się wtedy lub podajnik wysypuje określoną ilość pokarmu.
  • Uniemożliwiające szybkie spożycie posiłku przez psa - mają odpowiednią konstrukcję np. miska-labirynt, miska-tunel.
  • „Niekapki” – miski ze skierowanym do środka brzegiem, który zapobiega wylewaniu się wody, świetnie sprawdzają się w podróży.
  • Przykręcane np. do klatki kennelowej lub do ściany.
  • Płaskie i z głębokim dnem - dla psów mających tendencję do rozchlapywania wody lub jedzenia poza miskę.
  • Narożne, krągłe, kwadratowe, prostokątne i w kształcie serca.